Начало / Екскурзии / Екскурзии - Богота

Колумбия - цветната градина на Южна Америка - от Варна

Номер на оферта

/

242080

Дати & цени

16 ноември 2024 г. - Цена от 4199 €

Цената включва

• Самолетен билет Варна - Истанбул - Богота - Истанбул - Варна с Turkish Airlines с с включени такси, чекиран багаж до 23 кг и ръчен до 7 кг;
• 1 транзитна нощувка в хотел в района на летището в Истанбул;
• Самолетни билети за вътрешните полети в Колумбия: Богота – Перейра, Перейра – Меделин, Меделин - Картахена, Картахена – Богота с включен 23 кг чекиран и 10 кг ръчен багаж;
• Трансфери летище – хотел- летище и транспорт по маршрута на цялата програма;
• 10 нощувки със закуски в Колумбия, в хотели 4 и 5*;
• 5 обяда плюс възможност за обяд по време на кулинарните турове в Картахена и Богота;
• Входни такси за всички обекти, включени в програмата;
• Екскурзоводско обслужване на руски език (без екскурзията до Росарио);
• Медицинска застраховка „Помощ при пътуване“ с лимит на отговорност 30 000 евро;
• Водач от фирмата-организатор.

Цената не включва

• Доплащане за настаняване в единична стая - 1891 лв.;
• Доплащане за екскурзията до Росарио - 249 лв. на човек;
• Лични разходи;
• Такса обслужване на местните шофьори и екскурзоводи - 225 лв. на човек (заплащат се с последното доплащане);
• Застраховка "Отмяна на пътуването".

Програма на пътуването

Колумбия - цветната градина на Южна Америка с полет от Варна

Маршрут: ВарнаИстанбулБогота – Сипакира – Богота – Перейра – Саленто – долината Кокора – Саленто – Филандия – Меделин – Гуатапе – Санта ЕленаКартахена – архипелага Росарио – КартахенаБоготаИстанбулВарна

13 дни/11 нощувки

ДАТА: 16 – 28.11.2024

ЦЕНА на човек в двойна стая за РАННО ЗАПИСВАНЕ: 4199 EUR / 8212 лв. при записване до 09.08.2024

=============================================================



ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!



=============================================================

Колумбия е четвъртата по големина страна в Южна Америка и единствената, която опира до два океана – Тихия и Атлантическия. Носи името на откривателя на Новия свят, макар че той никога не е стъпвал на тази земя. За сметка на това неговите следовници – конкистадорите под знамето на Испанската корона, още през XV век завладяват тукашните индиански селища, построяват първите пристанища и поемат на поход към лелеяните златни съкровища, родили и легендата за Ел Дорадо. В колумбийската столица Богота ще видим най-голямата в света колекция от предколумбови златни артефакти. Но образът на тази страна не се изчерпва с това изключително златно богатство. Тя е многоцветна със своите колоритни градчета, с уникалната си природа, дала на света и най-високите на планетата палми, с колониалното историческо наследство, с романтичното карибско крайбрежие, с културните традиции и имената на знаменити творци като Габриел Гарсия Маркес и Фернандо Ботеро, с прочутото колумбийско кафе, пищните процесии, салсата, страхотната кухня и най-голямото си богатство - хората, които се гордеят, че живеят тук. Ето с тази пъстра картина ви предлагаме среща, изминавайки хиляди километри на борда на самолет от флотилията на съседската авиокомпания Turkish Airlines.

Защо да изберете тази програма?

• За първи път от Варна.
Колумбия отдавна се раздели с нелицеприятния „имидж“ на страна на наркокартели, свирепо воюващи помежду им, и днес е една от най-привлекателните за туризъм държави на латиноамериканския континент.
• Подбрали сме маршрути със забележителности и атракции, които представят възможно най-пълно красотата, атмосферата и духа на Колумбия, която с право ще наречем цветната градина на Южна Америка.
• Настаняването е във висококатегорийни хотели с много висока оценка и атрактивно местоположение за разглеждане на забележителности;
• За международните полети отново сме се доверили на една от най-престижните авиокомпании в света – Турските авиолинии. Вътрешните полети в Колумбия, които спестяват време за връзка между подбраните в програмата ни градове, се извършват от местни авиокомпании в удобни часове.

=============================================================

ПРОГРАМА

Ден 1: Варна - Истанбул
Полет от Варна в 10:15 и кацане в Истанбул в 12:15 часа. Трансфер от летището и настаняване в транзитен хотел за нощувка.

Ден 2: Руан - Истанбул - Богота
Полет от Истанбул за Богота в 08:25 и пристигане в колумбийската столица в 14:05 часа.
Трансфер от летището и настаняване в хотел La Opera 5* https://www.hotelopera.com.co/en/services/ (или подобен). Почивка след дългия път. Нощувка.

Ден 3: Богота и солната катедрала в Сипакира
Закуска. Свободно време или целодневна допълнителна екскурзия до Тродос и Омодос.
Закуска. През този ден ще се запознаем със забележителностите на Богота. Градът е разположен на 2650 м над морското равнище, скрит сред върховете на Андите. Той е най-големият град в Колумбия, с население от над 7,5 милиона жители, и един от най-големите в Латинска Америка. Основан е през 1538 година. В миналото, заради многото университети и библиотеки, бил смятан за „Атина на Южна Америка“. Дори през 2007 година бил избран от ЮНЕСКО за световна столица на книгата. Историческият център на града, известен под името Ла Канделария, е съхранил многобройни археологически паметници. По време на пешеходната ни обиколка ще видим главния площад Плаза Боливар с бароковата катедрала Примада, църквата Св.Августин от XVI век в традиционния за маврите архитектурен стил, паметника на Симон Боливар – първият президент на Колумбия и др. на фона на тесните улички и колониални сгради. Ще посетим музея на художника – скулптор Фернандо Ботеро, един от най-известните творци в областта на изобразителното изкуство в Латинска Америка. Ще се изкачим и на хълма Монсерат, където на височина над 3000 метра се издига църква от XVII век със светилище, посветено на Ел Сеньор Каидо /Падналият господар/. Оттук се открива панорамна гледка към целия град.
След обяд отпътуваме за Сипакира, малък колумбийски град, добил световна известност с прочутата си подземна Солна катедрала. Преди да се спуснем в нея, ще обядваме в един от най-известните местни ресторанти Andres Carne del Res in Chia. Солната катедрала, смятана за едно от чудесата на Колумбия, е построена в тунел на солна мина, появила се в резултат на образуваните в района преди 250 милиона години огромни залежи на сол. Първият европеец, който стига до мината през 1801 година, е Александър фон Хумболт. По-късно миньори издълбават в нея светилище, за да се молят преди работа, а през 1954 година е построено истинско архитектурно чудо - катедралата, посветена на светицата на миньорите Санта Росари. В началото на 90-те години на миналия век е изградена нова катедрала на 60 метра под старата, дълга 120 и висока 22 метра с 6 основни колони и капацитет да събере 8000 души!
Завръщане в Богота. Нощувка.
ПП. А какво стана с Музея на златото, най-голямата забележителност на столицата? Защо не го видяхме?
Споко, днес е понеделник и музеят е в почивка, но в един от следващите дни сме отделили специално и достатъчно време за него.
Нощувка.

Ден 4: Богота - триъгълника на кафето
След закуска се отправяме към летището. Ще имаме полет от Богота за Перейра - едно от летищата на така наречения Триъгълник на кафето. Районът, където са разположени плантациите и фермите за добив и производство на известното в цял свят колумбийско кафе.
След Бразилия и Виетнам Колумбия е трета в света по производство на кафе арабика. Днес ще гостуваме на една от тези ферми, където местните специалисти ще ни запознаят с целия производствен процес – от брането в плантациите до появата на вълшебната течност в чашите за кафе. В тази екскурзия е включен обяд. Настаняване в колоритното градче Саленто, в хотел Terasu Salento 4*https://www.hotelterasu.com/ (или подобен). Нощувка.

Ден 5: Долината Кокора и сърцето на Саленто
Закуска. Отпътуване за Долината Кокора, разположена на височина до 2400 метра. Тук се намират така наречените восъчни палми Киндио /Quindio Wax Palm/, наречени така заради едноименната река, която протича през долината. Те са част от националния парк Лос Невадос в Централните Кордилиери и се смятат за символ на Колумбия. Палмите наистина са уникални: издигат се на повече от 80 метра и това ги прави най-високите в света. Растат много бавно и могат да живеят до 120 години! Те са и дом на различни видове птици. До този истински екологичен рай ще се придвижим с джипове.
След обяд ще посветим време на Саленто – ще се разходим по най-известната улица в градчето Кайе Реал, изпъстрена с много красиви колониални сгради с цветно декорирани врати и прозорци, магазини за сувенири, автентични занаятчийски работилнички и малки ресторанти. Ще спрем и на площад Боливар, който местните жители наричат „туптящото сърце на Саленто“. Историческият център на градчето е под закрилата на ЮНЕСКО.
В тази екскурзия е включен обяд.
Завръщане в хотела. Нощувка.

Ден 6: Какаовото царство и осветения хълм на Андите
Закуска. След като се запознахме с потенциала на Колумбия като световен производител на кафе, днес пък ще проследим пътя на какаото. В района на Саленто, където се намираме, има и немалко ферми за добив и производство на какао. Една от тях ще посетим, като освен кафе вече може да включим и какаото като подарък за свои близки и приятели.
Предвидили сме и друга атракция – ще посетим Филандия. Няма грешка, не става дума за името на познатата скандинавска страна, а за многоцветно градче с малко над 12 000 жители, известно с названието La Colina Iluminada de los Andes /Осветеният хълм на Андите/, чийто исторически център също е обект на ЮНЕСКО. Най-забележителна тук е кулата за наблюдения Мирадор, със специфична форма на архитектурата й, от чиято най-висока точка се открива панорамна гледка към околните селища от Триъгълника на кафето: Перейра, Армения /с ударение на и/. Включен е обяд.
Надвечер летим за Меделин. Трансфер от летището и настаняване в хотел Park 10 5* https://park10hotel.com/ (или подобен). Нощувка.

Ден 7: Меделин - сбогом на наркобароните
Закуска. Обиколка на Меделин – „Градът на вечната пролет“, наричан така заради мекия целогодишен климат. Допреди доста години обвеян от мрачната слава на епицентър на наркокартелите, днес Меделин се радва на спокойствие и гостоприемство за многобройните туристи, които се стичат тук от целия свят. За бандитското минало напомня Комуна 13, някогашният най-опасен квартал, където е управлявал наркокартелът Меделин на знаковия му бос Пабло Ескобар. Днес тук, както и в целия град, е далеч по-безопасно, туристите могат да се наслаждават на смесицата от различни архитектурни стилове, зелени площи, динамичен нощен живот и оживени пазари, на един които – Плаза Минориста Хосе Мария Вия, ще видим цялото богатство на плодовете на колумбийската земя. Ще посетим историческия център, площада Ботеро, украсен с 23 скулптури на големия колумбийски творец Фернандо Ботеро, Парка на светлините с неговите 300 осветителни стълба, с кабинков лифт ще се изкачим и до квартала Санто Доминго, от който се открива гледка към целия град.
Свободно време. Нощувка.

Ден 8: Гуатапе и цветното съкровище на Санта Елена
След закуска се отправяме към градчето Гуатапе – едно от най-пъстрите и колоритни селища, основна атракция за туристите, пътуващи от Меделин. Разположен край живописно езеро, язовир, благодарение на построения през 70-те години на миналия век водноелектрически комплекс, днес Гуатапе е един от най-важните центрове за производство на електрическа енергия в страната. След разходката ни из града ще отидем на язовира, откъдето с лодка ще направим малък круиз из водите на езерото. Включен е обяд.
Следва гостуване в Санта Елена, селището на цветята. Тук отглеждането на цветя е стар поминък. В минали времена местните фермери са натоварвали в специално прикрепени на гърбовете им дървени рамки ароматната и разноцветна стока, понякога с тегло до 90 кг, за да я отнесат за продан в Меделин. Тези фермери са известни с името „ silletero“ /производител на цветя/ и тази традиция е жива и днес. В Санта Елена има много малки семейни ферми, които отглеждат цветя, и ще посетим една от тях, за да се запознаем отблизо с хората, които практикуват този поминък. Всяка година през август потомците на тези фермери участват във фестивала на цветята в Меделин, голямо културно събитие за региона. Може би малцина знаят, че всъщност Колумбия е една от най-големите износителки на цветя в света, втора след Нидерландия.
Вечерта ни предстои полет за Картахена. Трансфер и настаняване в хотел OSH Getsemani 5* https://oshhotels.com/ (или подобен), в един от най-колоритните квартали на града Хетсимани. Нощувка.

Ден 9: Картахена - карибската перла на Колумбия
Закуска. Днес ще се запознаем с Картахена - едно от най-важните пристанища на страната, разположено на брега на Карибско море, от което поема към останалия свят износът на кафе, злато, платина и други продукти, произведени с марката Колумбия. Градът е основан през 1533 година. Остава в историята със знаменитата битка край бреговете му през 1741 година, когато, водена от адмирал Блас де Лесо, испанската флота разбива англичаните и запазва позициите на Испанската корона в района на Карибите. Удивителното в това сражение е, че испанците само с 6 кораба и 4000 души съсипват английската армада от 186 кораба и 26 400 войници!
От старата история на града най-впечатляващ е фортът Сан Фелипе, обект на ЮНЕСКО. Това е внушителна крепост, изградена от африкански роби под испански надзор през XVII век, по време на колониалното господство. Разположена е на стратегическо място - на хълма Сан Лазаро, така че да държи „под око“ сушата и морето. Носи името на испанския крал Филип IV и представлява цял комплекс от батареи и сложен лабиринт от тунели. Счита се за най-доброто отбранително съоръжение на испанската военна архитектура от колониалната епоха.
След като посетим крепостта, ще се отправим към историческия център на Картахена с неговите калдъръмени улички и цветни фасади, известен и като Оградения град заради заобикалящите го крепостни стени.
Ще видим главната порта Пуерта дел Релох, часовниковата кула Торре дел Релох - символ на града, най-стария площад Адуана с паметника на Колумб и кметството, катедралата Санта Катарина де Алехандрия, една от най-старите епископски катедрали в Америка, площада с конната статуя на Симон Боливар - Освободителя, заобиколен от катедралата, музея на златото и двореца на инквизициите, площада на каляските – една от емблемите на Картахена, и други интересни забележителности на този чаровен и пъстроцветен град. Тук несъмнено ще срещнем и прословутите паленкерас – така наречените афролатиноамериканки, облечени в традиционни колумбийски облекла, носещи кошнички с тропически плодове и готови за снимки с туристите.
След обяд ще се пренесем в Хетсимани - бохемският квартал на уличното изкуство, където графитите имат достойно място и се определят като част от колумбийската национална култура. А накрая – отново сме в града, за да опознаем и особеностите на местната улична храна. Вкусна, ароматна, разнообразна. Кухня, която ни предлага истинска експлозия на вкусове.
Завръщане в хотела. Нощувка.

Ден 10: На плажна идилия в архипелага Росарио
Закуска. Свободно време или по желание срещу допълнително заплащане морска разходка до островите на архипелага Росарио с възможност за плаж, гмуркане и вкусен обяд. От пристанището на Картахена ще се придвижим с моторна лодка. Архипелагът е със статут на национален парк за защита на кораловите рифове – едно от големите богатства на Карибския басейн в акваторията на Колумбия. Островите с райски бели пясъчни плажове и палми са чудесна възможност да се отпуснем сред природата след дните на интензивна обиколка на Колумбия. А когато се завърнем в Картахена, сме подготвили и още едно удоволствие – дегустация на колумбийски ром.
Завръщане в хотела. Нощувка.

Ден 11: Картахена - Богота
Закуска. До обяд – свободно време. В ранния следобяд - трансфер до летището и полет за Богота.
Настаняване в хотел La Opera 5* (или подобен). Нощувка.

Ден 12: Богота с Музея на златото и довиждане Колумбия!
Закуска. Днес е последният ни ден в Колумбия, но преди да отпътуваме от страната ще имаме достатъчно време да прекараме още часове в нейната столица. И преди всичко да посетим знаменития Музей на златото, който с неговата експозиция от над 30 000 златни предмета от епохата преди Колумб е най-големият по рода си в света.
Създаден през 1939 година, музеят е един от най-популярните туристически обекти в колумбийската столица. Тук могат да се видят уникални находки като златни накити, диадеми, гривни, маски, ритуални фигури, символи на властта и религията и др. Представени са и материални образци от културата Кимбайя – цивилизация, съществувала в доколумбовата епоха по тези земи. Ще научим и подробности около легендата за Златния човек – Ел Дорадо, разпалвал авантюристичния дух на бродещите из тукашните джунгли завоеватели в мечтата им да стигнат до несметните златни богатства.
През този ден отново ще се настроим на кулинарна вълна. След като опитахме от уличната кухня на Картахена, сега ще сторим същото и с регионалната гастрономия в Богота, отнасяйки на път за родината още едни вкусове от цветната градина Колумбия.
Трансфер до летището и полет от Богота за Истанбул в 15:40 часа.

Ден 13: Истанбул - Варна
Кацане в Истанбул в 15:45 часа.
Полет за Варна в 20:35 и пристигане в морската ни столица в 20:40 часа.

=============================================================

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

УСЛОВИЯ ЗА ПЛАЩАНЕ
• След записването до 91-вия ден преди отпътуването – 1700 лв.
• От 90-тия ден до 61-вия ден преди отпътуването – 50% от стойността на резервацията
• От 60-тия ден до 1-вия ден преди отпътуването – 100% от стойността на резервацията

УСЛОВИЯ ЗА АНУЛАЦИЯ
• След записването до 91-вия ден преди отпътуването – 1700 лв.
• От 90-тия ден до 61-вия ден преди отпътуването – 50% от стойността на резервацията
• От 60-тия ден до 1-вия ден преди отпътуването – 100% от стойността на резервацията

ДРУГИ УСЛОВИЯ
• Екскурзията се провежда при минимум 12 записани туристи.
• Срок за потвърждение: 31.10.2024 г.

Полетно разписание:
16.11.2024 ТК 1030 СофияИстанбул 21:35 – 00:05 (+1)
17.11.2024 ТК 800 ИстанбулБогота 09:20 – 14:55
27.11.2024 ТК 800 БоготаИстанбул 16:25 – 16:30 (+1)
28.11.2024 ТК 1029 ИстанбулСофия 20:30 – 20:45
*Възможна е промяна от страна на авиокомпанията.

=============================================================


ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!



=============================================================

Тагове

Оферти - Колумбия |  Оферти - Богота |  Екскурзии - Колумбия |  Екскурзии - Богота |  Оферти от Варна - Колумбия |  Оферти от Варна - Богота

Избрани оферти